För dig som nyligen börjat ladda upp eller som sen tidigare har flertalet videos på YouTube kommer här ett tips om timestamps/key moments. Det är i praktiken varianter av den URL som leder till din YT-video och som du länkar i videobeskrivningen. Fördelen med detta är att YouTube-tittare enklare kan finna vad i din video som är av intresse och att Google kan plocka upp dina timestamps och presentera dessa direkt på sökresultatsidorna.

Denna funktion på Google började rullas ut i Google-appen sommaren 2019 och senare även i det mobila sökresultatet (utan krav på app). Förutom de uppenbara fördelarna med att ta mer plats en SERP* så ger du dina tittare möjlighet att direkt gå till den del av videon de är mest intresserade av att se.

Jag använder youtube(.)com/watch?v=X-ff4U0dpHA som exempel. När jag tittar på videon i en webbläsare eller i appen kan jag dela länken till den (videon). Där i delningspopupen kan jag ange en starttid för videon t.ex. att klick på länken ska starta 10 sekunder in i videon: youtube(.)com/watch?v=X-ff4U0dpHA?t=10

Du lägger alltså till ett frågetecken, ett lika med-tecken och en siffra (sekunder). Du kopierar därefter den länken och adderar den till videopresentationen. Klart!

Vad du är ute efter är att din video på en sökresultatsida (*SERP, Search Engine Results Page) ska ge Google-användaren att klicka sig direkt till önskad del av din video. Om du är snäll mot Google kan det komma att se ut som nedan (för en sökning på metoder för att fånga tangentbordstryckningar från trådlösa tangentbord, mer om det i en annan bloggpost):

För mer läsning på ämnet se t.ex. Search Engine Journal.