klona-wordpress

Du läser detta för att du vill veta hur man klonar en WordPress-webbplats. Jag nämner bara helt kort hur viktigt det är att testa funktioner, ändringar, uppgraderingar etc. i en testmiljö innan de trycks ut publikt. Vare sig du jobbar mot molntjänster eller lokalt är staging av WordPress ett flöde eller en process att föredra.

Här kan du läsa om två plugin och ett program som du kan använda för att klona din WP-webbplats:

WP-Staging (plugin)
All-in-One WP Migration (plugin)
Local by Flywheel (program)

WP-Staging

Gratisversionen av det här tillägget låter dig skapa en klon av din webbplats. PRO-versionen av det här tillägget låter dig “skriva tillbaka” från din klon till din publika webbplats.

Aktivera tillägget, klicka på Start, Create new staging site och vänta…..det kan ta en bra stund att skapa en klon (se även officiella video-guiden).

Min erfarenhet av WP-Staging är att det fungerar bra på välmående webbplatser. Jag har även varit med om att det inte går att skapa en staging-webbplats (klon) på grund av interna fel. Prova de olika inställningarna i tillägget för att finna vägar till att skapa din klonade webbplats.

Bra med tillägget WP-Staging är att det är nära på en “one-click” dvs väldigt enkelt att komma igång. Du skapar en klon, får ett login och sen är det bara att börja testa ändringar. Nackdelen är att du måste betala för att kunna pusha dina ändringar till din publika webbplats.

Notis: Innan du börjar skapa på din klon/staging-webbplats ska du testa att skriva tillbaka. Har du en annan domän kan du använda den för testet. Du vill inte spendera timmar på att utveckla på en WP-Staging-webbplats bara för att finna att din utveckling inte går att lansera på den publika webbplatsen.

All-in-One WP Migration + Local

Vill du kunna skapa en klon, experimentera OCH pusha ändringarna till en publik webbplats är det All-in-One WP Migration och Local by Flywheel du ska jobba med. Det bästa av allt: Det är gratis.

  • Exportera din webbplats via WP-tillägget (exkludera t.ex. media om filen blir väldigt stor).
  • Ladda ner som fil (eller spara till Dropbox, Google Drive, AWS etc).
  • Starta en ny webbplats i Local (efter att du installerat programmet på din dator).
  • Ange namn på “webbplatsen”, login, lösenord och epostadress.
  • Välj vilken setup du vill köra; custom eller prefered.
  • Du kan välja PHP-version, webbserver och MySQL-version.
  • Vänta några minuter (det tog tre minuter för mig).
  • Logga in på din nya WP-webbplats (namn.local/wp-admin).

Nu har du skapat en testmiljö!

Nästa steg är att installera All-in-One WP Migration i din testmiljö. När du gjort det, klicka på importera, läs in din exportfil och vänta (kan ta flera minuter), spara permalänkarna två gånger och sen är det klart!

Notis: För att installera plugin som inte finns på wordpress.org kopierar du tilläggets mapp in den mapp där din testmiljö finns. Sök efter Local Sites i Utforskaren eller Finder (använd Gå till). Växla över till WP-admin för din testsajt och aktivera tillägget. Detta måste du göra med t.ex. WPML.

Metoden beskriven ovan kan utöver tester användas som backup av din webbplats. Att du utan kostnad kan importera och skriva över en befintlig installation gör kombinationen All-in-One WP Migration + Local till en rekommenderad metod.

// Björn Sennbrink