WordPress Gutenberg Blocks

WordPress nya redigerare Gutenberg kommer förr eller senare till en WordPress-webbplats nära dig. Det har sagts att Gutenberg ska komma i WP 5.0 och det betvivlas inte av Sennbrink Kommunikation. Du som är användare, ansvarig eller administratör för en WP-hemsida gör helt rätt i att lära dig mer om Gutenberg-redigeraren om du inte redan gjort det.

Uppdatering, november 2018: WordPress har gått ut med uppgiften att den nuvarande (classic editor) kommer att fungera jämte Gutenberg (nya gränssnittet med block) fram till nyårsafton 2021. Tanken är att företag, organisationer, WordPress-konsulter och webbyråer ska ha gott om tid att bygga om befintliga WP-sajter.

Det nya med Gutenberg är att gränssnittet kommer att ändras radikalt. Om du är en ovan WP-användare kommer du kanske att få en smärre chock första gången. Högst sannolikt är också att ditt nuvarande WP-tema kommer att trilskas.

Men jag vill inte ropa varg här. Ditt tema kanske fungerar (olikt hur den nya redigeraren lirar med Enfold-temat just nu). Dina plugin kanske fungerar.

Eller så gör de inte det. Testa nu. Vänta inte.

Installera Gutenberg-tillägget, öppna en bloggpost eller en sida, gör några ändringar och klicka på Förhandsgranska (klicka INTE på Uppdatera).

Ser allt bra ut? Ser allt ut som hej-kom-och-hjälp-mig? Det är för dig att upptäcka nu.

Det nya stavas “blocks”. Allt som du känner till kring hur innehåll skapas i WordPress ska på sikt göras om till blocks. Har du plugin som adderar metaboxar kommer de initialt att fungera (sannolikt hjälpligt).

Jobbar du mycket med widgets kommer de initialt också att fungera. Fast på sikt ska metaboxar och widgets försvinna. De ska kodas om till blocks. Seriösa utgivare av plugin arbetar med detta just nu (hösten 2018) inför att WordPress 5.0 släpps.

Hela den nya strukturen med blocks ställer till det just nu för WP-teman som förlitar sig på layout-byggare (likt Enfold-temats editor Avia). Att redigera en sida eller ett blogginlägg nu, med Gutenberg, som är skapat i Avia renderar all sköns osnygg synlig HTML vid en förhandsgranskning.

Hur lär jag mig mer om Gutenberg

Börja med att klicka dig vidare till wpkunskap.se för en längre text om Gutenberg. Passa även på att lägga till Björn Sennbrink på LinkedIn där jag publicerar artiklar (LinkedIn Pulse) om den nya WordPress-redigeraren.