Nyheter i WordPress 5.1

WP 5.1 kommer med minst 165 förbättringar av WordPress-kärnan. Mycket av det nya sker bakom kulisserna men så finns det några saker som vanliga WP-användare sannolikt kommer att tycka är användbara.

Site Health:

Administratörer kommer att se notiser i WP-admin om ev. nödvändiga PHP-uppgraderingar. WordPress kommer under det här året att utvecklas till att inte ha stöd för PHP-versioner som inte stöds längre.

Du som admin rekommenderas av Sennbrink Kommunikation att kontrollera med ditt webbhotell om du kan uppgradera PHP. När du gör så, tänk på att gamla teman och plugins kan sluta fungera.

Site Health bygger på delar av Servehappy-projektet som även innehåller ett just nu pågående delprojekt som syftar att eliminiera “white screen of death”, ett fel som kan uppstå i WordPress t.ex. i samband med uppgradering av plugins. Målet är att ha en fungerande kontrollpanel samtidigt som den publika delen av din webbplats bara är ett enda vitt kaos.

Blockredigeraren utvecklas:

Den nya love-or-hate block-redigeraren i WP 5.1 innehåller samma funktioner som i det fristående Gutenberg-tillägget i version 4.8. Det innebär små justeringar som syftar till att göra skapandet av content bättre.

Nytt är att en del av funktionerna i Gutenberg 4.8 inte kommer att stödjas av WP-version 5.0.3 eller äldre. Utvecklarna väljer att blicka framåt och allt sker i en rasande fart. Vanliga användare ser troligen bara lite förändringar här och där, utvecklare kan dock se att Gutenberg är här för att stanna.

Gutenberg 4.8/WordPress 5.1 kommer bl.a. med prestandaförbättringar, bättre scrollfunktion av WP-menyn, bättre placering av bilder när ett bildgalleri görs om till ett bild-block, och en ny guide för hur du kan börja lära dig Javascript.

  • Vill du läsa mer om alla kommande förbättringar av WordPress kan du gå till make.wordpress.org
  • WordPress 5.2 är planerad att släppas 23 april.