WordPress Gutenberg vs. Enfold

Du som använder WordPress-temat Enfold och som sett en notis i WP:s kontrollpanel om Gutenberg undrar säkert hur WP-temat Enfold är tänkt att fungera med Gutenberg.

Just nu (9/8 -18) fungerar inte Enfold fullt ut tillsammans med Gutenberg. Detta beror på att ansvarig utvecklare av Enfold sagt att beta-versionen av WP 5.0 ska göras officiell innan de på allvar ska börja anpassa Enfold till Gutenberg. Med det sagt: Det finns på tok för mycket att förlora på att inte göra Enfold-temat kompatibelt med Gutenberg.

We will make Enfold 100% compatible. You will have the option to either use Gutenberg (which will replace the default TinyMCE editor) or our Advanced Layout Builder.

Gutenberg presenterades som plugin att testa i och med version 4.9.8 av WordPress. Notisen om Gutenberg i WP-admin innehöll även en hänvisning till att installera tillägget Classic Editor, för dig som inte vill använda Gutenberg.

Jodå, Enfold fungerar hyfsat med Gutenberg

  • Om du aktiverar Gutenberg idag kommer du att kunna fortsätta publicera bloggposter så länge du använt den klassiska redigeraren. Alla funktioner med kategorier, taggar, publiceringsdatum, utvald bild etc. finns kvar om än lite annorlunda upplagt i gränssnittet.
  • Vid redigering (med Gutenberg aktiverat) av en Avia-layoutad sida (page) ser du alla shortcodes överst med Avia-byggaren nedtill. De test som utförts av undertecknad visar att befintliga Avia-layoutade sidor kan redigeras. Det går däremot inte att skifta mellan Gutenberg-redigeraren och Enfolds layoutbyggare Avia.

Hur kommer Enfold att påverkas när WP 5.0 lanseras?

Just nu okänt. Enfold-teamet har inte kommunicerat något mer bortom ett par foruminlägg hur de förhåller sig till Gutenberg-redigeraren. Förutom det ovan länkade citatet på engelska finns det en forumtråd om saken.

Måste WP-temat bytas ut?

Troligen inte. Det finns tusentals användare av Enfold världen över som alla påverkas av Gutenberg. Det skulle innebär dåliga affärer att inte släppa en Enfold-version i framtiden som är kompatibel fullt ut med Gutenberg.

Vad ska jag göra nu?

Ingenting om du inte vill. Du kan installera Gutenberg som plugin och testa hur bra eller dåligt det fungerar på din webbplats.

Vad händer om Enfold inte uppgraderas

Det troliga är att Gutenberg och Classic Editor (och därmed Avia) kommer att fungera jämte varandra en tid efter att WordPress 5.0 släppts. Fast ingen vet helt säkert och implementeringen av Gutenberg i WordPress-kärnan kan lika gärna leda till att den klassiska redigeraren skrotas.

Frågan om huruvida WordPress ska delas upp (fork) när 5.0 lanseras har även föreslagits, läs vad Morten Rand-Hendriksen skriver under “Condition 3: A line in the sand” @ LinkedIn Pulse.

Vill du ha hjälp med övergången? Om du har en WordPress-webbplats idag kommer du att påverkas av Gutenberg oavsett vilket tema eller vilken uppsättning tillägg du använder. Vill du ha hjälp med övergången till Gutenberg/WordPress 5.0 eller bli fortlöpande uppdaterad om utvecklingen? Hör av dig på konsult@sennbrink.se för vidare konversation.


Gutenberg – The End of WordPress as we know it?

För dig som önskar få en rejäl dos med kunskap om Gutenberg komplett med debatter om framtiden för WordPress: Läs “Is Gutenberg The End Or A New Beginning For WordPress?” som visserligen publicerades i januari 2018 men som ändå skänker mycket om bakgrunden till Gutenberg och arbetets utmaningar.

For many, especially in the enterprise WordPress space, Gutenberg is another nail in the coffin for WordPress. People have spent years using WordPress with plugins to turn it into the CMS they really need. In their eyes Gutenberg is undoing all that work and WordPress is, for them, ultimately no longer fit for purpose.

1 svara

Kommentering är stängd.